8. helmikuuta 2019

Tunturisukat kevättalven tuiskeeseen


Voi ei. Lankavarastot kotona on pullollaan, mutta taas eksyin Rustoopuorin myymälän puolelle silittelemään lankahyllyjä. Silittelysuosikkini on Tundra-lanka - se on I-HA-NAA, niin pehmeää. Ja ne värit! Ah. Ohjeitakin myymälän naisillamme, Allilla ja Kirsillä, oli Tundralangalle läjäpäin. Tässä alla yksi jaettuna myös teille. 

Tundra alpakkasukkalangasta neulotut Tunturisukat ovat vastustamattoman pehmeät ja lämpöiset. Ihanaa neulottavaa ja mikä parasta, valmis sukka kestää myös kulutusta. Käytössä alpakka ei ole ihan niin kimmoisaa ja palautuvaa kuin villa, joten sukkaan sopii hyvin valepalmikko ja runsas oikean ja nurjan silmukan vaihtelu -näin sukka istuu hyvin jalkaan. Tämä sukka on ihana vetäistä paljaaseen jalkaan kirpeinä sunnuntaiaamuina.


Ohje: Taito Etelä-Pohjanmaa

Tarvikkeet: 2 kerää Tundra -alpakka sukkalankaa. Sukkapuikot nro 3,5–4 käsialan mukaan.

Koko: Naisen sukka 38-39. Pituutta on helppo säädellä.



Varsi: Luo 47 s. Jaa silmukat sukkapuikoille seuraavasti:
1. puikko 11 s ja 2.- 4. puikot 12 s.

Neulo kerrokset seuraavasti: Puikoilla 1. ja 4. 1o - 1n joustinneuletta (siistin lopputuloksen saat neulomalla oikean silmukan takareunastaan) ja puikoilla 2. ja 3. mallineuletta.

Tee puikon 2. alkuun 3 s nurin. Toista mallineuletta neljä kuviota ja neulo 3. puikon loppuun vielä 1s nurin. Kerroksen vaihtumiskohta on keskellä takana 1. ja 4. puikon vaihteessa. Jatka neuloen 1. ja 4. puikoilla joustinneuletta ja 2. ja 3. puikoilla mallineuletta koko varren ajan yhteensä 26 krs.

Kantalappu: Yhdistetään 1. ja 4. puikon silmukat ja neulotaan vain näillä silmukoilla edestakaisin vahvistettua neuletta: Oikealla puolella 1s nosta neulomatta *1 s oikein, 1 s oikein neulomatta*. Toista *-* krs loppuun, viimeinen s neulotaan o. Nurjalla puolella 1 s neulomatta, loput s:t nurin. Neulo kantalappu 23 krs.

Kantapohja: Neulotaan edelleen vahvistettua neuletta. Kantapohjan silmukat jaetaan kolmeen osaan: 7+9+7; reunasilmukat kavennetaan pois. Neulo nurjan puolen krs:lla, kunnes jäljellä on 8 s. Neulo 2 nurin yhteen, käännä työ ja neulo 8 s. Tee ylivetämisen kavennus eli nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s o, nosta neulomaton s neulotun yli. Käännä työ ja neulo, kunnes jäljellä on 7 s. Neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ ja tee kavennukset aina samaan kohtaa, kunnes jäljellä on 9 keskimmäistä s:aa.


Poimi neuloen kantalapun reunasta 13 s Poimi lanka reunimmaisen silmukan molempien lenkkien takaa. Neulo 2. ja 3. puikoilla edelleen mallineuletta. Poimi 3. puikolle samoin kuin toisesta kantalapun reunasta 13 s ja neulo vielä puikolta 1. 5 s oikein. Puikoilla 1. ja 4. neulotaan jatkossa sileää neuletta. Silmukkamäärät ovat nyt; puikko 1. 17 s, 2. 12 s, 3. 12 s ja 4. 18 s.

Tee kiilakavennukset joka toisella kerroksella 1. puikon lopussa yhteen neuloen ja 4. puikon alussa ylivetäen, kunnes silmukoita on jäljellä puikolla 1. 11 s ja puikolla 4. 12 s.
Jatka neulomista, kunnes sukan pituus on pikkuvarpaaseen asti. Kavenna 2. 3. ja 4. puikoilla yksi s seuraavasti: Neulo 1. puikon viimeiset s:t o yht. 2. puikon ensimmäiset s:t nurin yht. ja 3. puikon viimeiset s:t nurin yhteen. Kaikilla puikoilla on nyt 11 s. Neulo 4 välikerrosta jatkaen vielä mallineuletta. Jos kavennuskerros jää viimeiseksi, tee vielä yksi kerros (kaikilla puikoilla 11s). Aloita sileä neule ja neulo jokaisen puikon keskellä 5. ja 6. s oikein yhteen ja lopussa 2 s oikein yhteen. Neulo 4 välikerrosta, tee kavennus krs (kavenna puikon keskivaiheella ja viimeiset 2 o yht.). Neulo 4 välikerrosta, tee kavennus krs. Neulo 3 välikerrosta ja kavennuskerros, kunnes jäljellä on 12 s. Neulo 1 o ja 2 o yhteen. Katkaise lanka ja pujota se 2 kierrosta avoimien silmukoiden sisään ja vedä suppuun. Päättele langat.




Tundralankaa löydät siis Rustoopuorin kivijalkaliikkeestä Seinäjoelta (Sahalankatu 3). Tästä langasta on tarjolla paljon ihania keväisiä värejä, tekisi mieli neuloa niistä kaikista!


Taidan työpäivän päätteeksi käydä vielä pienen silittelykierroksen ja valita värit näihin Tunturisukkiin. Tällaisiin täydellisiin välitöihin lankojen ostelu on kuitenkin perusteltua, eikö niin? 

Ihanaa viikonloppua ❤

-Fiia