14. kesäkuuta 2018

Tekemisen riemua koululaisten kesäpajoissa!

Taitokeskus Ourassa Alavudella on jälleen vauhdikas kesä meneillään. Tänä kesänä koululaisten kesä käsillä -käsityöpajoissa käsitöiden parissa ahertaa 77 kurssilaista viiden pajaviikon aikana. Nuorimmat kurssilaiset ovat 7-vuotiaita ja vanhimmat 14-vuotiaita, tyttöjä ja poikia.

Taito Etelä-Pohjanmaan Taitokeskuksissa koululaisten kesäpajojen sisältö vaihtelee hieman paikkakunnittain. Meillä Alavudella suuressa roolissa kesäpajoissa on kankaankudonta. Kesällä kurssilaisten käytössä on 11 kangaspuut, joihin me ohjaajat olemme suunnitellleet eri-ikäisille lapsille sopivia loimia. Kangaspuut ovat isot ja ihmeelliset koneet, joita jokainen lapsi haluaa kokeilla ja käyttää. Ensimmäistä kertaa kangaspuiden penkille istahtavalle 7-vuotiaalle ei nipoteta reunojen siisteydestä tai tartuta muihin teknisiin pikkuasioihin. Riittää kun hoksaa kuinka jalat ja kädet toimivat yhteistyössä; jalka painaa polkusta, käsi heittää sukkulan, toinen käsi vetää kuteen kiinni luhalla, polkusen vaihto ja sama uudestaan... helppoa! Poikia kiinnostaa tekniikka; kuinka ne kangaspuut oikein toimivat? Toinen poika kutoo ja toinen istuu kangaspuiden alla ja tarkkailee, mitä oikein tapahtuu polkusta painaessa.

Kangaspuissa kudotut "poppanakankaat" kurssilaiset ompelevat esim. pehmoleluiksi, tyynyiksi ja laukuiksi. Näin hieman epätasaisetkin kankaanreunat siistyvät kivasti. Ja ompelukonekin tulee tutuksi; lasketaan paininjalka alas ja painetaan jalalla kaasua, kädet ohjaavat menoa. Ensimmäisillä ompelukerroilla myös ohjaajan kädet ovat apuna. Kunhan vain muistaisi nostaa jalan kaasulta, kun haluaa pysähtyä😊

Isommat kesäpajalaiset, jotka ovat olleet pajoissa jo monena kesänä, tekevät kärsivällisyyttä ja taitoa vaativia töitä; kutovat kangaspuissa mm. huopia ja mattoja.
Viikon aikana opetellaan kankaankudonnan ja ompelun lisäksi monen monta muuta asiaa; palastelemaan, liimaamaan ja saumaamaan mosaiikkia, palmikoimaan ja tekemään hevosenhäntäsolmuja, värjäämään kangasta, poraamaan porakoneella tai pujottelemaan hakaneulalla nyöriä kujaan.Viikon aikana jokainen kurssilainen saa valmiiksi monta upeaa käsityötä aarteiksi itselle tai lahjaksi.
Kovasti jo suunnitellaan kavereiden kanssa millä viikolla tullaan ensi vuonna kesäpajaan ja millaisia töitä tehdään! 

"Ensi kesänä jaksan kutoa kangaspuilla piiiitkän käärmeen, kun kädet väsyi ja tämän kesän käärmeestä tulikin vain 30 cm:n pituinen toukka."
                                                                                                    
Aurinkoisin käsityöterveisin ohjaajat Raija ja Satu Taitokeskus Ourasta